Het begint allemaal bij het juiste stuk vlees te vinden. Elk ras heeft zijn eigen unieke smaak en vetmarmering. Vetmarmering is de vetdooradering die door het vlees loopt. Dit geeft tijdens het bakproces enorm veel smaak af.

Daarnaast is er een enorm groot verschil tussen dry aged en niet dry aged. Tijdens het rijpingsproces breken enzymen spiermassa af, hierdoor wordt het vlees lekker mals en komen de smaken beter tot hun recht. De duur van de rijping hangt van ras tot ras af. Bij ons duren de rijpingsprocessen drie tot negen weken. 

TIP: Vraag aan je slager om jouw vlees vacuum te verpakken, zo blijft deze langer goed.


Nu je de juiste steak hebt gekozen is het tijd voor de bereiding. 

We starten met de steak op kamer temperatuur te brengen. Hierdoor zal het vlees ook langs de binnenkant warm zijn na het bakken. Doe je dit niet dan creëer je het ‘bleu froid’ effect. Je  doen dit door die minstens 30 minuten uit de frigo te halen. De aangeraden bakwijzen is niet verder dan saignant. Je kiest dus best tussen bleu of saignant. Vanaf je dit verder bakt zal het vlees taaier worden, het rijpingsproces wordt zo te niet gedaan. 

The next key to succes: een warme pan. Laat je pan eerst goed warm worden voordat je jouw steak bakt. Je kan dit testen door de boter in de pan te gooien. Smelt deze onmiddellijk dan is de pan warm genoeg, smelt de boter geleidelijk aan dan heb je best nog even geduld. Ondertussen kan je de steak al kruiden. Zeker met peper en zout, andere kruiden zijn naar believen toe te voegen. 

Vanaf je pan warm is gooi je er een klont boter in en een scheut olijfolie. Eens de boter volledig gesmolten is gooi je jouw steak in de pan.

Bleu1 minuut aan elke kant
Saignant1,5 minuten aan elke kant

Na het bakken mag je de steak nog even afkruiden met peper en zout. Voila, smakelijk eten!